Get detailed explanations to advanced GMAT questions.

A certain cake has two layers with pieces of fruit on top of each layer. Of all the pieces of fruit on the cake, 25 percent are strawberries. How many pieces of fruit are on the first layer of the cake?

I. Of the pieces of fruit on the first layer, 6 are strawberries.

II. 20 percent of the 20 pieces of fruit on the second layer are strawberries.

Option A:

Statement (1) ALONE is sufficient, but statement (2) alone is not sufficient to answer the question asked.

Option B:

Statement (2) ALONE is sufficient, but statement (1) alone is not sufficient to answer the question asked.

Option C:

BOTH statements (1) and (2) TOGETHER are sufficient to answer the question asked, but NEITHER statement ALONE is sufficient to answer the question asked.

Option D:

EACH statement ALONE is sufficient to answer the question asked.

Option E:

Statements (1) and (2) TOGETHER are NOT sufficient to answer the question asked, and additional data specific to the problem are needed.

Option C is the correct answer.

Say there are x pieces of fruit on the cake, thus we are given that there are 0.25x pieces of strawberries.

Statement I is insufficient: Of the pieces of fruit on the first layer, 6 are strawberries. No info about the second layer. Not sufficient.

Statement II is insufficient: 20 percent of the 20 pieces of fruit on the second layer are strawberries –> there are 0.2*20=4 pieces of strawberries on the second layer. No info about the first layer. Not sufficient.

Together I and II, From above we have that there are a total of 6+4=10 pieces of strawberries, thus there are a total of 40 pieces of fruit on the cake (from 0.25x=10). Since from (2) we have that there are 20 pieces of fruit on the second layer, then there are 40- 20=20 pieces of fruit on the first layer. Sufficient.

- Each of 90 students participated at least 1 of the track tryouts: High jump, long jump, 100 meter dash. If 20…

- A train travelled from Station A to Station B at an average speed of 80 kilometres per hour and then…

- Ann, Carol, and Judy paid a total of $45 for their dinner at a restaurant. If Ann paid 2/5…

- If the average (arithmetic mean) of the assessed values of x houses is $212,000 and the average of the…

- Relative to a group of other airlines, and airline’s degree of competition, c. for daily flights from City X to Destination Y…

- Copyright © 2020. All Rights Reserved. Crafted by Pixelmattic